20-årige Joakim reddede mand fra at drukne: Nu får han Danske Beredskabers Legats Hædersbevis

Onsdag aften fik 20-årige Joakim Bové Winkler fra Aalborg overrakt Danske Beredskabers Legats hædersbevis for at have reddet en 49-årig mand fra at drukne i Aalborg Havn.

Af Cecilie Hedegaard Petersen, chp@danskeberedskaber.dk

– Det er mig en stor fornøjelse, at jeg på foreningens vegne kan overrække Danske Beredskabers Legats hædersbevis til Joakim Bové Winkler. Du har reddet et andet menneskes liv.

Sådan lød ordene fra Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, der onsdag aften kunne overrække foreningens hædersbevis til 20-årige Joakim Bové Winkler foran 400 tilhørere under Danske Beredskabers årsmøde i Odense Congress Center.

– Jeg er meget stolt over at få den anerkendelse fra Danske Beredskaber. Hændelsen på havnen er noget, der altid vil være en del af mig, og derfor er det rart at blive mindet om, at det er noget, der har haft stor betydning for et andet menneske, siger Joakim Bové Winkler.

Hændelsen skete natten til søndag den 14. april 2019. 20-årige Joakim Bové Winkler var gået i seng, mens hans kæreste, Dorssa Goodarzi, der var kommet sent hjem fra arbejde, sad i stuen. Pludselig hørte hun råb om hjælp fra havnen og vækkede Joakim Bové Winkler, der straks tog tøj på og løb ned ad trapperne fra fjerde sal. Imens vækkede Dorssa Goodarzi nogle naboer og ringede 1-1-2.

Ved havnekajen kunne Joakim Bové Winkler se en skikkelse, der drev rundt i vandet. Han spottede en stor trappe i nærheden og gik i vandet fra den, så han undgik det store kuldechok ved at springe direkte i havnen.

– Når man står der og kigger på et menneske i nød, føles sekunderne meget lange, og jeg kunne ikke vente på, at beredskabet var fremme. Jeg har svømmet en del som barn og også taget førstehjælpskurser. Derfor havde jeg egentlig selvtillid nok til at gå i vandet efter ham – men jeg indrømmer gerne, at jeg var meget bange, og adrenalinen pumpede rundt i kroppen på mig, siger han.

Cirka 50 meter fra havnekajen fik Joakim Bové Winkler fat i den 49-årige mand. Han trak ham ind til land med et godt greb i jakken og manden liggende på ryggen i vandoverfladen. Ved kajen hjalp en tililende nabo med at bjærge manden op ad vandet. Nordjyllands Beredskab ankom og ydede livreddende førstehjælp til manden, der overlevede og blev sendt med ambulance til hospitalet.

Den unge nordjydes heltemodige indsats havde en afgørende betydning for, at den 49-årige mand overlevede, fastslår Søren Korsgaard fra Nordjyllands Beredskab, der var indsatsleder under hændelsen.

– Der er ingen tvivl om, at den pågældende person formodentlig ville være drevet væk og gået under vand, hvis ikke Joakim havde reddet ham. Dermed redder han den pågældendes liv.

Efter hændelsen blev Joakim Bové Winkler kørt på hospitalet for at blive tilset efter den voldsomme nedkøling, hans krop havde været udsat for under redningsaktionen.

– Det var faktisk først i ambulancen, at det gik op for mig, hvad der var sket. Det føltes helt uvirkeligt, at jeg lige havde reddet en mands liv, siger han.

Danske Beredskabers Legats hædersbevis uddeles hvert år til personer, som har formået at handle ekstraordinært i en presset situation og været med til at gøre en forskel.

Fondens formål
Danske Beredskabers Legats formål er at støtte og belønne initiativer og projekter, der skønnes at være til gavn for redningsberedskabet i Danmark, herunder yde hædersbelønning til personer, som i forbindelse med løsningen af beredskabsopgaver har ydet en særlig indsats.

Uddeling skal ske i henhold til følgende principper:

a) 86 % af fondens årlige uddeling skal uddeles til personer, der efter fondsbestyrelsens opfattelse har ydet en ganske særlig indsats i forbindelse med brand og redning

b) 33 % af fondens årlige uddeling skal uddeles til støtte og belønning for initiativer og projekter, der skønnes at være til gavn for beredskabet i Danmark.