Statsministeren retter dybfølt tak til beredskaberne

Mette Frederiksen (S) stod for festtalen under den store middag til Danske Beredskabers Årsmøde. Hun opfordrede tilhørerne til at tage aktivt del i debatten om, hvordan fremtidens beredskab skal se ud   

 

Af Peter Borberg, journalist, Asbjørn & Borberg

Der blev kigget en ekstra gang blandt de godt 300 deltagere til Danske Beredskabers Årsmøde, da det gik op for dem, hvem der var årsmødets ”hemmelige gæst”. Det var nemlig statsminister Mette Frederiksen (S), som stod for festtalen under middagen onsdag aften i Odense Congress Center, og hun kom med et dybtfølt budskab til samtlige tilhørere.

– Af hjertet tak, lød det fra statsministeren, som ikke lagde skjul på, at netop beredskaberne er nogle af dem, som hun personligt sætter allerhøjst.

– Det er sjældent, at jeg føler mig i så trygge hænder, som jeg gør her i aften. Det er jer, der rykker ud og redder menneskeliv. I er ekstraordinære. Det kan godt være svært at finde de rigtige ord. For hvordan siger man egentlig tak?

En vild oplevelse

Statsministeren gav blandt andet udtryk for sin taknemmelighed ved at dele en personlig oplevelse, hun engang havde haft, da hun for en dag fik lov at gå i lære som brandmand.

– Det var en vild oplevelse, som samtidig gjorde mig klogere på jeres hverdag, og som efterlod mig med næsegrus respekt, sagde statsministeren og fortsatte:

– I bærer ansvaret for andre, og I lever med en kæmpe uforudsigelighed, hvilket kræver høj faglighed, kammeratskab og evnen til at tænke hurtigt.

Derfor var det også vigtigt for Mette Frederiksen at få slået fast, at det for hende var fuldstændig uacceptabelt, når hun så beredskaber blive mødt med fyrværkeri og stenkast, når de kører ind i visse udsatte boligområder.

– Det siger sig selv, at når I passer på os, så skal vi passe på jer.

Statsministeren fremhævede, at straffen allerede er skærpet for chikane af beredskaberne, og at hun derudover gerne vil i dialog med beredskaberne om, hvordan der yderligere kan dæmmes op for problemerne.

Budskabet fra Corona

Den samme invitation kom Mette Frederiksen med, da hun rettede blikket mod fremtidens beredskaber. Hun slog ned på klimaforandringer som en af de helt store udfordringer.

– Klimaet udfordrer os, og det kan koste menneskeliv. Det kommer til at stille helt nye krav til et beredskab, som er robust og omstillingsparat, sagde Mette Frederiksen, som samtidig ikke undlod at fremhæve et væsentligt budskab fra det seneste halvandet år med Corona og nedlukninger.

– Det seneste halvandet år har vist os, at vi skal have fantasi til at forestille os det, der ikke kan ske. Vi skal kunne forestille os en virkelighed, som kan ændre sig på rekordtid. Hvordan tager vi den handlekraft, vi har vist gennem det sidste halvandet år med ind i fremtiden? spurgte statsministeren og kom med en direkte opfordring til beredskaberne:

– I må gerne byde ind i debatten!

Pligten og opgaven

Selvom Mette Frederiksen ønskede at inddrage beredskaberne i debatten om fremtiden, så talte hun samtidig for at værne om det, der ifølge hende er kulturen i de danske beredskaber.

– I er lidt gammeldags, og det er ment som en kompliment, sagde hun og uddybede:

– Dét, som kendetegner jeres arbejde, er, nogle gamle værdier, som handler om, at det er pligten og opgaven, som kommer før alt andet. I det ligger, at man finder vejen med dygtighed og snusfornuft, og man går gerne lidt længere, end man troede, man kunne.

Mette Frederiksen bad tilhørerne tage hendes tak med til deres kolleger og familier, og hun forlod årsmødet til stående klapsalver.