Program for Årsmødet 2020

Vi gør venligst opmærksom på, at særligt i år er der større forbehold omkring flere af de planlagte oplæg. Selv om vi har bekræftelse på deltagelse fra udenlandske oplægsholdere, kan rejserestriktioner og generelle anbefalinger betyde, at vi må udskyde/aflyse. Det håber vi på forståelse for.

Kl. 08.00
Årsmødesekretariat åbner for ankomst og registrering
Kl. 09.00
Officiel åbning af Årsmødet. Brandpunkter åbner og kan besøges
Kl. 09.15
Scene 1

Administration

Udbud og rammeaftaler. Hvordan får vi de bedste aftaler? Skal alle binde sig til samme aftaler og behov? Hvad er konsekvenserne for beredskabet ved at være en del af Forsvarets indkøb? Procesplan, stakeholders, vedtægter (hvad skal omkring bestyrelse og/eller beredskabskommission), jura, fordele/ulemper ved rammeaftale, hvad vi gør godt i dag og hvad kan vi gøre bedre i fremtiden.

Paneldebat om udbud, om fælles indkøb mv.

I panelet: Beredskabsdirektør Lars Møldrup (Brand og Redning Sønderjylland), specialkonsulent Bent Hansen (Hovedstadens Beredskab), advokat Rikke Søgaard Berth (partner, Horten), chef for Nationalt Beredskab Karen Bak Aastrup (Beredskabsstyrelsen), og sektionschef Bolette Justesen (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse).

Moderator: Camille Grubbe, Netværk Administration.

Kl. 09.15
Scene 2

Uddannelse

Hvordan skal fremtidens uddannelse af indsatsledere, holdledere og brandfolk se ud? Hvilke behov og ønsker er der, og hvilke krav bør der stilles?

Hvordan skaber vi den bedste operative uddannelse i beredskaberne i fremtiden?

Uddanner vi i de operative kompetencer som er krævet i dagen beredskab.

Er indholdet i uddannelsen til brandmand, holdleder og Indsatsleder tidssvarende til et moderne, innovativt beredskab, hvor nye bygningstyper bliver ved med at skyde frem, hvor transportformerne forandres og hvor risikoen for større skader og store indsatser stiger?

Vi laver en workshop med involvering af salen, for sammen at pege på fremtidens uddannelse.

Loa Gottlieb er facilitator, og andre relevante uddannelsesaktører giver korte input fra scenen.

Efterfølgende vil resultatet blive overdraget til Uddannelsesudvalget i Danske Beredskaber, til det fremtidige arbejde med at forme beredskabets operative uddannelser i fremtiden.

Kl. 10.30
Demo område

Operativ

Den grønne omstilling kommer også til beredskabet. Indsatskøretøjer på alternative drivstoffer får således også snart plads i garagerne. En producent demonstrerer nyeste teknologi.

Kl. 11.00
Scene 1

Krisestyring

Kommunal krisestyring, beredskabsplanen (§25-planen i kommunerne) og sundhedsberedskabsplanen. Samspillet mellem planer, kommuner, KL og NOST’en.

Egne erfaringer, hvad virker og hvad kan forbedres, set med KL briller.

Oplæg ved direktør Laila Kildesgaard, KL.

Kl. 11.00
Scene 2

Operativ

Paneldebat om nye læringsformer.

Hvordan kan vi integrere en anden eller anderledes form for læring i uddannelserne og vedligehold, fx :

  • E-learning m.v.
  • XVR træning.
  • Evaluering af indsatser på baggrund af video.

I panelet deltagere fra flere kommunale beredskaber, udenlandske deltagere med erfaringer med XVR, og repræsentanter fra BRS og DAPUC.

Kl. 11.45
Frokost i hallerne 
Kl. 13.15
Scene 1

Operativ

Beredskabernes mål er de samme, men vores rammer er forskellige. Det gælder både de operative rammer men også de rammer som bygninger er opført indenfor. ITUT og ITT har sammen med den lokale beredskabsopbygning stor betydning for gennemførelsen at en indsats.

Efter et kort oplæg, igangsætter vi et planspil, hvor du får rammer at se, som det du er vandt til. Du får mulighed for i samarbejde med andre kollegaer at få et indblik i hvordan målet med indsatsen kan opnås med andre ressourcer og rammer.

Du kan deltage med din viden uanset hvor i beredskabet du har dit virke. Du skal forvente at denne viden kommer i spil, under dette oplæg.

Kl. 14.30
Demo område

Uddannelse

Brugen af moderne teknik vinder indpas flere steder. Det kan også være fremtiden i beredskabet.

EVRT er et unikt VR-basseret trænings system, der giver dig mulighed for at træne dine færdigheder som ambulanceleder, indsatsleder SUND, indsatsleder Politi eller indsatsleder brand.

Med VR simulationstræning får du direkte sparring og feedback på dine handlinger og de beslutninger, du træffer under pres ved større, særlige hændelser.

Se demonstration af uddannelsestrailer med Virtual Reality-øvelser.

Kl. 15.00
Storscenen

Internationalt

Branden i P-huset

Om eftermiddagen den 7. januar 2020 begyndte det at brænde i en bil som var parkeret i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn Sola. Da brandvæsnet ankommer, er flere biler brudt i brand på første etage af p-huset, der har tre etager og kapacitet til 3.000 biler. Branden spredte sig på grund af kraftig vind hurtigt, og udviklede store mængder røg- og brandgasser. Hoteller blev evakueret, lufthavnen lukket og flere naboobjekter blev berørt. Hurtigt blev det til en stor og kompleks indsats, med mange udfordringer, bl.a. el-biler i p-huset, manglende brandsektionering og ringe bæreevne i konstruktionerne. Hør fra den ansvarlige chef for indsatsen hvilke taktiske overvejelser, tanker og erfaringer indsatsen har givet.

Oplæg på norsk.

Oplæg ved brannchef Nils-Erik Hagenruud, Rogaland Brann og Redning.

Kl. 15.45
Demo område

Operativ:

Fælles øvelse og samtræning. Beredskab Øst og Hovedstadens Beredskab demonstrerer containerbaserede øvelsesmoduler, som i dag anvendes på tværs og i fællesskab mellem de to beredskaber. Der vil være en indsatsøvelse med deltagelse af Beredskab FYN på en særlig kemiøvelsescontainer.

Kl. 16.00
Fyraftensøl
Kl. 09.00
Brandpunkter og årsmødesekretariat åbner
Kl. 09.15
Scene 1

Forebyggelse

Brandvæsenets planlægning i forbindelse med større arrangementer i sammenhæng med Politi og andre myndigheder.

Paneldebat om samspil og udfordringer, med deltagere fra kommunale redningsberedskaber, kommune, politi m.fl.

Kl. 09.15
Scene 2

Operativ

Øvelser med udbytte.

Vi har alle brug for øvelser, på manuelt som på strategisk niveau.

Region Midtjylland havde for nogle år siden ikke en plan eller et koncept for øvelser inden for det præhospitale område.

Hør hvordan regionen har grebet opgaven an med at få opbygget et øvelseskoncept. Hvad var tankerne bag, hvordan har de opnået opbakning, hvad er gennemført og hvor vil Region Midtjylland gerne hen med deres øvelsesaktivitet.

Oplæg med den øvelsesansvarlige fra Region Midtjylland.

Kl. 09.15
Storscenen

Internationalt

I 2021 begynder den fælles europæiske ledelsesuddannelse, Officers Leadership and Development Program (OLDP). Danske ledere fra de kommunale beredskaber vil få mulighed for at deltage sammen med europæiske kolleger, men hvad kan vi forvente? Oplæg og præsentation af programmet fra det hollandske brand- og ledelsesakademi.

Oplæg på engelsk.

Kl. 10.30
Demo område

Operativ

Beredskabsstyrelsen fremviser ekspertberedskaberne, herunder HAZMAT-beredskabet, NUC-målebil, EOD – SIS mm.

Kl. 11.00
Scene 1

Forebyggelse og Operativ

Den teknologiske udvikling går stærkt, og energilagring i batterier bliver mere og mere udbredt. Det giver nogle problemstillinger for indsatsmandskabet ved brand og ulykker, hvor bl.a. el-biler er involveret.

Hvad ved vi nu og hvordan planlægges der for og håndteres indsatser med brand i batterier og hvilke udfordringer skal beredskaberne være særligt opmærksomme på indenfor arbejdsmiljø, taktik, uddannelse og materiel.

Oplæg med deltagere fra Beredskab Øst m.fl.

kl. 11.00
Scene 2

Operativ

Robotter – hvad kan de i dag? Hvor langt er vi i brugen af ny teknologi til hjælp for beredskabet? Kan vi lære fra andre operative enheder, fx Forsvaret?

Paneldebat med Jakob Vedsted Andersen, DBs medlem i FEU, repræsentant fra FMI med indsigt i innovation.

Kl. 11.45
Frokost i hallerne
Kl. 13.15
Scene 1

Rekruttering

Den store fordomsquiz

De sidste to år er scenen blevet skabt for at tale om mangfoldighed og ligestilling i Beredskabet. Meget er sket siden 2018, men vi er endnu ikke i mål. Så spil med, når der skal dystes mellem ”pigerne og drengene”, hvor du sammen med ledere i beredskabet bliver klogere på beredskabets tilstand og dine egne samt andres fordomme. Vi har et glimt i øjet og et smil på læben, når vi stiller skarpt på vores holdninger om køn, faglighed, etnicitet, seksualitet med mere, og hvem ved, måske bliver vi overraskede? Quizzen er interaktiv og du bedes derfor downloade app’en Kahoot inden legen begynder, så du kan spille med.

Muneeza Rosendahl og Tim Simonsen er quizmastere.

kl. 13.15
Scene 2

Strategisk

Samarbejder vi godt nok på tværs af sektorer? Viste Corona-krisen nye muligheder eller behov? Er NOST det rette forum og har det den rette bemanding? Hvordan sikrer vi endnu bedre robusthed på tværs?

Paneldebat mellem Danske Beredskaber, KL, BRS, SST og Rigspolitiet

Moderator: Ekstern

kl. 14.30
Demo område

Operativ

Fremtidens brandslukning. Demonstration af principperne for håndtering af brand i el-bil ved anvendelse af brandslukningsrobot og brandslukningscontainer.

Brandslukningsrobot vises i anvendelse sammen med termisk drone.

kl. 15.00
Storscenen

Internationalt

Omkring nytår var Australien hærget af mange og store natur- og skovbrande. Mandskab og materiel hos beredskabet blev strakt til det yderste. Vi hører om de logistiske og taktiske udfordringer i at koordinere så mange samtidige og store hændelser.

Hvordan blev indsatser og ressourcer prioriteret, hvordan er det at være ansvarlig for at styre logistikken med så mange samtidige hændelser, hvordan man kan bevare overblikket over tingene, og hvordan påvirker presset fra politikere, medier og offentligheden beslutningerne? Emner som disse og lignende får vi belyst fra Stuart Ellis, der er chef for AFAC, der koordinerer beredskabets ressourcer nationalt.

Oplæg på engelsk via live videolink.

Oplæg med Stuart Ellis, CEO, AFAC – Australian National Council for fire, emergency services and land management.

16.00
Tak for i år